3. detsember 2011

Sai ja piparkook

Täna siis veidi teistsugune päev. Nimelt läks eile mu telefon jalutama ehk kaduma. Nüüd valitseb majas rahu ja vaikus.
Võtsin siis päeva tõsiselt ja küpsetasin saiakesi ja piparkoogi taigen sai ka valmis tehtud.
Kui oled kordki piparkoogitaigent ise valmistada, siis veendud, et see ei olegi nii keeruline.
Seda on väga kerge rullida ja vormida ning mis kõige tähtsam- ka piparkoogid maitsevad paremini!

Siirup:

8 dl suhkrut
2 1/2 dl vett

Sulata 2 dl suhkrut paksupõhjalisel pannil. Lisa vesi ( mina kasutan alles keenud vett ) ja sega. Kõige parem on seda opetatsiooni sooritada kahekesi: üks valab vett ja teine segab. Sega kuni karamell on lahustunud. Mida tumedam on karamell, seda pruunimad piparkoogid tulevad. Lisa 6 dl suhkrut. Keeda kuni siirup pakseneb. Lisa piparkoogimaitseaine ja sega . Või võib eraldi sulatada, kuid mina olen ta kohe siirupile lisanud. Saab kaks ühe hoobiga.

Taigen:

2-3 tl piparkoogimaitseainet
250 g võid
250 g hapukoort
3 munakollast
1/2 tl soola
2 tl soodat
1 tl sidrunhapet
vähemalt 1 kg jahu

Sega 4 dl jahule sooda, sool, sidrunhape suurde kaussi. Vala siirup vaikselt jahusegule ja sega pidevalt. Lisa hapukoor ja munakollased. Sõelu ülejäänud jahu taigna hulka. Sõtku ühtlaseks taignaks. Pane taigen fooliumisse või pärgamentpaberisse, jahedasse seisma üheks päevaks kindlasti.

Kui taigen jääb liiga pehma, võid veel jahu hulka sõtkuda, aga seda jõuab ka enne rullimist ja küpsetamist teha.

Mõnusat mässamist!

Jõulud võivad nüüd peagi tulla. Kuid enne tuleb Mihkli sünnipäev. Miku saab 9 aastaseks. Uskumatu, alles ta oli väikene poiss.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar