4. juuli 2014

Varblase elu

Mais olid vägasoojad ilmad ja nii sai wc-s aken avatud ja kenasti haaki pandud. Mingi hetk läksid imad jahedaks ja nii sai vaid sisemine aken kinni lükatud. Mingil hetkel ütles Märten, et üks linnuke on aknalauale pesa teinud. Ja mis sa kostad, väike pesa ja ilusad neli roosakat  muna sees.
Varblased sehkendasid tihedasti pesas. Peale ERC-d olid munadest koorunud pojakesed.
 
Akna taga on kuulda säutsumist, pesas hakkab kitsaks jääma. Terve juuni käib vilgas lendamine pesa vahet. Varblaste ema on kõhnake, isa veidi kobedam. Teevad pessa lendamisel pettehaake. No ma ju tean, et teil on minu akna taga pesa.
Säutsumine valjeneb. Kolm poega teeb tihedamalt häält. Üks piuksub vaikselt.Kätte jõudnud juuli. Umbes kuu koorumisest.

Kuidagi märkamatult on varblase pojad suureks saanud. Vaatavad juba ringi ja on uudishimulikud. Tore oli vaadata, kui üks kärbes pesa lähedale lendas. Kolm nokakest jälgis tema lendu. Korraga oli üks pojuke pesast puudu. Ju läks lendamise koolitusele. Sest nüüd kakerdasid pojukesed juba ka pesast väljas. Kaks nendest täitsa asjalikud. Varsti läheb veel üks lennukursustele. 3.juuli õhtul sajab vihma. Kaks kössitavad pesas.
Täna 4. juuli hommikul oli pesas vaid üks pojake. Kuidagi hädine teine, piuks ka vaikne. Tema lennule vist ei pääse.

Lõuna ajal paisti, et linnukese jaks on lõppenud. Varblase ema pole pesa juures käinud. Kahju, selle linnukese elu oli kuu aega pikk. Kaevasin õunapuu alla augu ja viisin ta koos pesaga sinna. Mõned varblased säutsusid oksal. Võibolla said nad aru, mis teoksil.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar