5. veebruar 2011

Haiguse vastu- millega?

Haigus hiilib igalpool. Juhtub, et ta salakesti ka sinu koju tuleb. Vahepeal tundus, et peaks kohe kodust ära minema, kui nii palju haigeid kodus on. Tööl sama lugu. Paar päeva möödus lausa näomaskiga, sest õpilastega ninapidi koos olles võib nii haigus sullegi pai teha. No ja eks mask oli ka hea tolmu sissehingamise vastu.
Kuidas siis ennast rohkem kaitsta. Mina olen ennetanud külmetamist ingveriga. Nimelt leidin kord selveri poes rosinaid otsides huvitavale leiule suhkrustatud ingveri näol. Võtsin mitu pakki ja proovisin. Muidu olin ingverit ikka harjunud juurikana ostma. Aga kui keegi selle juba eelnevalt on parajateks tükkideks lõiganud ja mõnusasti suhkrustanus, siis on see ju ülihea. Ja oligi. Nüüd on sellest tekkinud väike sõltuvus.

Poes müüakse ka ingveripulbrit, mida kasutatakse kurkide marineerimisel, mina ka koogitaigna sisse olen seganud.
Mitmed allikad, et idamaine juurikas on tõeline tervise allikas: ta ergutab loidu vereringet, tõhustab seedimist ja aitab koguni külmetusest hoiduda. Hiinlased usuvad, et see tõstvat ka potentsi ja kindlustab pika eluea.
See on hea kurguvalu ning oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ajal ja reisimisel, seega võib seda lisada reisiürdikotikesse.kasutatakse

Kes meist mõtleks ingverile, kui pea ja ihuliikmed valutavad, seedimine on korrast ära või nina jookseb. Kaug-Ida arstikunst aga kirjutaks sellisel puhul ette tubli annuse seda vürtsikat juurikat. Sest ayurveda meditsiini põhimõtete kohaselt vallandab ingver kehalisi blokaade ja elustab väsinud organeid.

Ka läänemaailma teadusuuringud on juba ingveri saladusele jälile jõudnud. Neist juurikaist on leitud ülimõjusaid aineid, mis juba väikseski koguses soodustavad termogeneesi (soojateket). Tulemus: veresooned laienevad: inimene hakkab higistama. Lihtsamalt öeldes: ingver mõjub nagu saun. Just praegu, niiskel ja külmal aastaajal, annab see loomuliku kaitse gripi vastu.

Niisiis: enne kui külmetununa küünitate tabletikarbi järele, proovige kanget ingveriteed. 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.

Tuntuks on saanud ka rotatsioonikatse, mis pidi tõestama ingveri mõju sõidul tekkiva südamepöörituse vastu. Selleks keerutati Utahi osariigis Erigham Youngi ülikoolis tudengeid pöördtoolidel. Kolmandik neist manustas igasuguse toimeta platseebot, teine osa reisihaiguse vastase tableti ja ülejäänud ingverit. Üllatuslikult pidasid ingverisööjad kõige kauem vastu.

Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit. Muide, ingveril on veel üks suur eelis - tal ei ole mingeid kõrvaltoimeid. Palavikuga siiski mitte tarvitada!

Teiseks väga populaarseks hiina kaubaks on osutunud goji mari.Mida mõned kolleegid usinasti tarvitavad. Ostavad seda loodustoodete poest, kuid selveris taas sama kaup olemas.


Goji-marja peetakse maailma toitainete rikkaimaks puuviljaks, olgugi, et ta on mari. Goji marja peetakse hiina meditsiinis üheks tuntumaks aineks ja mõned peavad seda esikoha vääriliseks. Marja peetakse üheks pikaealisuse saladuseks ja seda on teatud allikates kutsutud nö pikaealisuse marjaks.
Marjad sisaldavad rohkelt antioksüdante, sh karotenoide ja flavonoide, mis kaitsevad meie rakke oksüdatiivsete protsesside eest. Goji sisaldab kahte väga tähtsat antioksüdanti nägemisvõime jaoks nagu zeaksantiini ja luteiini. Goji marjadega ongi ravitud erinevaid nägemisega seotud probleeme. Hiinlaste uuring näitab, et goji marjad ilmselt suurendavad SOD (superoksiidi dismutaas) nimelise ensüümi toodangut kehas, mis on äärmiselt võimas antioksüdant, mis hoiab ära kolesterooli oksüdeerumist. Goji marja võimsamaid omadusi seostatakse immuunsüsteemiga ning marja nimetatakse immunomodulaatoriks.

Niiet, valikuvõimalusi on.

2 kommentaari: