29. september 2013

29.september- Koitjärve-Pikapõllu

Suunto Gamesi 2.päev. Parkla oli tõeline kuumastik. Ime, et mu auto seda kõike vaikselt välja kannatas. Autost väljudes tundus õhk nii karge, et toppisin kõik mis võimalik selga ja läksin Mihkliga starti. Meie startide vahe oli pea tund. Ei olnud mõtet auto juurde tagasi minna. Sai kaasvõistlejatega lobisetud ja aitasin Ella ja Krissul starti kokku pakkida. Tegin väikese tiiru ka noores männikus ja leidsin sealt kolm kukeseent. Rada oli tõesti huvitav ja seda algusest lõpuni. Kohe stardist välja joostes kaldusin suunaga liiga paremale ja jõudsin 3-sse punkti. See variant polnudki kõige hullem, sest sealt esimesse oligi parem minna. Pidurit sai tõmmatud etappidega 9-44, 10-46 ja 11-45. Reljeef oli hästi loetav, kuid liikumiskiirus kuidagi aeglane. Kui juba tundus, et lõpp ei ole enam kaugel ja jooks on suhteliselt hästi edenenud, siis eelviimase punktiga suutsin oma 4 minutit maastikuga põhjalikult tutvuda. Seekord siis sedamoodi.

28. september 2013

28.september- Koitjärve

Suunto Gamesi 1.päev. Sügis on saabunud, ilm on heitlik ja külm.Enne starti hakkas veel sadama, prrr. Kuskilt oli kuulda, et rajameister on mõned punktid laugaste vahele pikkinud. No selge, et kui varem pole juhtunud haigestuma, siis nüüd on see täiesti võimalik. Mina suplema ei kippunud, kuid mõnda siiski veemõnusid nautimas nägin küll. Rabatrenn oli võimas. Raba selja taha jättes meenus, et pidin kontrollima jõhvikate olemasolu. Kahjuks neid ma tõesti ei näinud. Pärast raba oli oosi nõlvast üles rühkimine vaevaline. Taastumiseks anti vähe aega, sest ühel etapil tekkis küll kiusatus läbi finissi mööda teed joosat. Kuid mõtlesin ümber ja kui taas nõlvadest üles pidin ronima, mõtlesin, et pidanuks siiski tee varianti kasutama. Joogipunktis võtsin lonksu vett, kuna külma vett ei suutnud kuidagi juua. Ja siis tegin ühe prohmaka, kaldusin liiga vasakule. Ka järgmisest punktist jooksin veidi üle ja järgmisega kaldusin taas vasemale. Tulemusega rahule ei jäänud, kuid kurvastamiseks polnud ka põhjust.
Märten tegi täna hea jooksu. Markus enda sõnade kohaselt matkas. Mihkel nautis vihmast metsa.

25.september- Järveotsa

Öine sprint Õismäel, Järveotsa kaardil. Rajameistriks klubikaaslane Tomi-Andre. Ilm polnud kiita. Külm ja tuul kuidagi vali. Stardis lisalegende ei olnud. Punktinumbrite  kontrollimiseks eriti aega ei raisanud. Lootus jäi, et läbitd sai ikka õiged punktid.
Tulemused

23. september 2013

21.september- Kuusalu

XTspordi rogaini viimane etapp Kuusalus. Sellist tulemust ei osanud võistlema minnes küll loota.

14.september- Kitsemäed-Kõvera

Alustades oma sõitu võistlusele oli ilm suurepärane. Päike paistis ja ilm oli üldjoontes soe. Kuid mida rohkem lõuna poole, seda jahedamaks ja pilvisemask ilmake kiskus.

Kultuuriprogramm jätkub

Huvitavad kohad teatrielamuste nautimiseks on vahvad. Nii sai käidud augustis Anija mõisas "Tokerjad- pööramäng Anija meeste mälestuseks" vaatamas. Meeleolukad olid  noorte segakoori Vox Populi laulud. Näitemängu algus on peale päikeseloojangut. No eks ta ole, sest öös on asju, millest päevasel ajal raske rääkida, mõista.
Tutvustav video
Igatahes väga vahva etendus oli.
Veel Muljeid.
Giuseppe Verdi on loonud imepärast muusikat ja seda võib hetkel ka  Estonias nautida. Ooper "La Traviatal" oli suurejooneline lavakujundus ja otseloomulikult kaunid kostüümid. Peakangelanna kurb saatus oli niivõrd liigutav, et tõi silma pisarad.
Draamateatris sai vaadatud "Ugala" teatrit, Veera Saare "Ukuaru".
„Ukuaru" kujutab elu Eesti laanetaludes, Minna eluvõitlust ja teda ümbritsevaid inimesi. Eesti naine langetab metsa, künnab põldu, paneb katust, sünnitab lapsi ja kasvatab nad üles, olgu ajad kui karmid tahes. Aga eesti naine ka armastab, naerab, unistab, hoolib ning loob ilu ja rõõmu enda ümber. Selline naine on Minna, kes valib meheks rikka taluperemehe asemel pennita lõõtspillimängija ning kolib koos temaga metsade ja rabade taha, et rajada Ukuarul oma perele kodu. Ja ta ei kahetse midagi. Lavastus põhineb Veera Saare kaheosalise romaani „Ukuaru" esimesel köitel, mis käsitleb aega Teise maailmasõja eel ja ajal. Lavastaja Madis Kalmet on nimetanud seda oodiks naisele, eesti rahva edasikestmisele ja armastusele.

9. september 2013

8.september- Otepää

Eesti MV sprindis. Alguses regasin ennas N35 klassi. Kuid nähes, et seal vaid koos minuga 4 võistleja, siis otsustasin ikkagi N40 joosta. Jooks siis ka põnevam ja pinget tekitavam. N35 on juba aastaid üks õnnetu klass just sprindis. Kuidagi pole neid, kes tahaks-saaks seal võistelda. 2009 aastal oli sprint Põlvas, siis oli see ühendatud klassiga N35-40. Tulemusi ei õnnesunud leida, sest Kobras kaotab need aja möödudes kuhugi ära.  2010 toimus sprint Botaanikaaias osalejaid 6. 2011 sprint Raplas, osalejaid 4. Kaotasin siis Janale pea 2 minutit. 2012 sprint Haapsalus, võistlejaid taas 4.  N40  klassis täna osalejaid 11.
Aga nüüd algusest. Jõudsime varakult otepääle, sest võistlusjuhend  oli väga range. Üldjoones ei tohtinud midagi teha. Kui meie peale kella 11 Tehvandi suusastaadionile
jõudsime ja tahtsime infot leida, siis seda veel üles polnud seatud. Kuid tund enne karantiiniaeda minekut võiks see juba ju üleval olla. Uitasime siis seal veidi ringi. Vaatasime finissikoridori ja sai ka WC põigatud. Siis äkki tuli üks Kobrase dressis pikk noormees, polnud teisel väga vigagi ja akkas Mihkliga hurjutama, et siin ja siin ei tohi olla! Kuidas, kas WC pole lubatud minna?! Juhendis on kõik kirjas kus tohib, kus mitte, oli vastus. Lugesin siis juhendit oma pool tundi hiljem seinalt. Sealt ma sellekohast infot küll ei leidnud. Ja peale kella 12 liikus seal igasugust rahvast ja keegi ei ajanud neid sealt minema. Huvitav suhtumine küll. Juhendis oli nii mõndagi keelatud. Näiteks.
Haljastuse ja heade suhete hoidmise huvides on kõik lillepeenrad, nii laiad kui ka väga kitsad
ning hekid märgitud läbimatu/keelatud taimestiku märgiga. Vastavalt orienteerumissprindi reeglitele on ületamatutena märgitud leppemärkidega tähistatud objektide ületamine-läbimine keelatud ning reeglite vastu eksijad diskvalifitseeritakse.
 Kuid kui võistlus oli juba läbi, siis selgus Kolja jutust, et läbi heki võis joosta küll, see on OK. Kus siis õiglus ja ausus. Diskvalifitseerimise hirmu, paljud aga ei kartnud, sest nägin isegi ühte meest üle aia ronimas, et punktile 36 kiiremini ligi saada. Aga kuidas sa seda pärast tõestad, kui jooksjatel rinnanumbrit ei ole. Kokkuhoid ma ütlen. Mida said ka 351(osad siiski ei tulnud ka kohale) sprinterit tunda, kui pidid karantiinialas viibima ja seal oli vaid 2 WC-d !!! Hullumaja, ei ole ma ka nii ettenägelik, et lähen 30-40 minutit varem sappa, et äkki tuleb häda peale ja siis jõuan enne starti asja aetud. Tabavalt kirjutas ka Kivirähk, et Otepääl olid hullud orienteerujad kaardiga, kes ringi kihutasid nagu oleks neil kange häda peal ja otsivad kohta kus seda saaks teha.
Stardikarantiinialas on keelatud kasutada mobiiltelefone (ka muusika kuulamiseks) ja GPS-seadmeid. Sellised seadmed peavad olema väljalülitatud. Kohtunikud võivad seda kontrollida ning rikkujad diskvalifitseeritakse. Karantiinist väljapool jäävate isikutega on lubatud suhelda ainult karantiinikohtunike vahendusel. Finišeerinud võistlejatel on lubatud väljuda võistluskeskuse territooriumilt ainult võistluse parklasse ning vajadusel lahkuda autoga ainult Otepää põhiteid kasutades.
Ma ise ei näinud, et seda oleks kontrollitud.
Jooks iseenesest õnnestud. Mõned eksimused tulid rajal ette ka. Staadionil üks koperdus ja Apteekrimäel väike seisatus. Muidu sooritusega rahul. Kaotasin nüüd Janale 29 sekundit. Markus oli ka tubli sai oma EMV medali lõpuks kätte. Mihkel läbis raja, kuid võttis lõpus vale punkti. Kiidan tedagi, sest ta jõuab veel mitu aastat jooksukiirust harjutada.
Väga kriipis kõrva kommentaator Kolja kiidulaul Kobrase aadressil, noorsportlasi tulebki kiita, kuid samaväärselt ja palju ikka kaasvõistlejaid ka. Võistluse kommentaator võiks jääda siiski erapooletuks ja oma klubi mitte väga soosima. Näiteks M14 klassis sai kaks võistlejat sama aja, kuid millegipärast sai Kobrase poiss kuldmedali ja teine midagi muud. Kuigi tulemuste protokollis oli teine esimene. Apsusid oli veel teisigi.
Tulemused

8. september 2013

7.september- Lajavangu

Väike pettumus, et samal kaardil on alles hiljuti joostud. Eks ta paras võsa ja räga ole. Öised metsas uitamised pole mulle eriti sümpaatsed olnud. Meeskondlikult, aga on üsna mõnus ja turvaline matkata. Olin kohe alguses pigem raja labimisele orienteeritud, kui tulemusele. Kuigi raja esimeses pooles tundus, et sujub kenasti see jooks. Ja siis hakkas igasuguseid asju juhtuma. kahe punktiga tegin paraja puraka. Lisaks lambi kustumine, ettenagelikult olin tagavaraks uhe aku kaasa votnud. Nii kui rohelisest kluaagist valjusin, sai aku vahetatud. See piirkond meeldis mulle eriti, sest matkasin seal vabatahtlikult vales suunas pikalt.Lopuosas katsusin pigem mooda teed joosta, kui vopsikus ragistada.

7.september- Kanepi

Esmakordselt sprinditeade Kanepis. Üldjoontes tore võistlus. Kahjuks igasuguseid ämbreid juhtus seal. Mõned klassid said vale klassi kaardi. Kuid vaatamata sellele said kõik ka auhinnad, kuigi mille eest need anti jäi segaseks, sest osad võistkonnad läbisid lühema raja kui teised samas klassis jooksnud võistkonnad. Mina ise stratisin OK Westi võistkonnas, kuid kui lõpetasin, siis kommentaator hõiskas, et JOKA klubi lõpetas. No nii, Kolla nii ikka ei lähe. Võistkonna numbrid ja klubid võiks ikka kuidagi kokku viia. No eks see olnudki kogemuste ammutamise koht praegustele korraldajatele ja tulevastele ka. Õhtusöök Kanepi koolimajas oli väga hea ja puhata sai ka piisavalt enne öist võistlust.

4.september- Haabneeme

Tallinna MV sprindis.Korraldajaks LSF, kes on nime teinud toimiva korraldusega. Seekord viitasid kuidagi vähevõitu. Huvitav oli, et starti pidi ka ise orienteeruma. Õnneks leidsid kõik stardi ikka üles.
Tulemused

7. september 2013

31. august- Valgehobusemägi

Pikem sõit toimus Valgehobusemäel. Mindki kutsuti sõitma, kuid ma eelistasin siiki jooksmist. Nii proovisin mobo rada. Aegajalt streikis telefon ja pidin siis niisama seisma ja ootama, kuni mulle taas kaart suvatsetakse kuvada.Poisid tegid hea soorituse, mis tõi neile oma klassis võidu.

30.august- Rakvere

Enne kooli osalesid poisid MTBO avatud rajal ja Rakveres sõideti sprinti. Kohale saime väikeste viperustega. Kuid poisid jäid sõiduga rahule.